Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan SorularSizlerden gelen bazı soruları ve cevaplarını derledik....

Hayat boyu öğrenmenin ve sürekli eğitimin desteklendiği ülkeler arasında hareketliliğin amaçlandığı Ulusal Mesleki Yeterlilik Sisteminde, kişilerin birden fazla alanda yeterlilik belgesine sahip olabilmeleri mümkündür. Kişi mevcut belgesiyle çalıştığı işinden memnun olmadığında yeni yeterliliklere göre eğitim alarak ve kendisini geliştirerek yatay ve dikey geçişlerle farklı yeterliliklerde ve seviyelerde belge alma imkânına sahiptir.

Sınav ve belgelendirme süreci, belirlenen ulusal yeterliliklerde akredite olmuş ve MYK tarafından yetkilendirilmiş kurum/kuruluşlarca yürütülmektedir. Belgelendirme için gerekli tüm işlemler MYK’nın gözetim ve denetimi altında, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşun yapacağı ölçme ve değerlendirme sonucunda belgelendirilmesi uygun olan kişilere MYK Yönetim Kurulu’nun onayı ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri verilmektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için gereken şartlar ise her meslek için geliştirilen Ulusal Yeterliliklerle belirlenmektedir. Buna göre MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen adaylar ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş personel belgelendirme kuruluşlarından birine başvururlar. Bu konuda yürütülen işlemlerin detayları MYK tarafından çıkarılan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

MYK Web Portalındaki “Sorgulama” başlığı altındaki Aday Sorgulama bölümünden veya e-Devlet Kapısı üzerinden sınav sonuçlarınızı, belge bilgilerinizi ve teşvik işlemlerinizi görebilirsiniz. Söz konusu bilgiler yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından Portala işlenmektedir, bilgilerde eksiklik veya hata görürseniz sınavlarına girmiş olduğunuz yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşu ile görüşüp bilgilerin düzeltilmesini talep edebilirsiniz.

Sınavların ve birimlerin geçerlilik süreleri ulusal yeterliliklerde belirtilmektedir. Ulusal yeterliliklerin büyük bir çoğunluğunda sınav geçerliliği 1 yıl, birim geçerliliği ise 2 yıl olarak tanımlanmıştır.

Belge yenileme, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin geçerlilik süresi sonunda belge sahibinin mesleki yeterliliğini sürdürdüğünün tespit edilmesi ve mesleki yeterliliğini devam ettiren kişinin yeniden belgelendirilmesi faaliyetleridir. MYK Mesleki Yeterlilik Belgeli kişi geçerlilik süresi bitmeden önce belgesini yenileyebilir, eğer yenileme işlemlerini yapmazsa geçerlilik süresi tamamlandığında belgesinin geçerliliği sona erer. Yenileme işlemlerinin belgesi alınmış aynı Kuruluşta yapılması zorunlu değildir, ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından tercih edilen herhangi birinde belge yenileme yapılabilir.

Ulusal yeterliliklerin büyük bir çoğunluğunda kritik adımlar yer almaktadır. Kritik adım, sınavın başarıyla tamamlanması için adayın mutlaka eksiksiz yerine getirmesi gereken iş ve işlemleri ifade eder. Kritik adımlarda başarılı olamamış adaylar sınav sonucunda hangi notu alırsa alsın o sınavdan başarısız sayılmaktadırlar.

Sınavların tamamında ya da bir bölümünde başarısız olan kişiler yeniden sınavlara katılabilirler kişiler ise 1 kere sınav ücreti ödeyerek aynı kuruluşta 2 kez sınava girme hakkına sahiptir. Söz konusu ücretsiz sınav haklarının tamamını kullanıp belge almaya hak kazanamayan kişiler tekrar sınav ücreti ödeyerek sınavlara katılabilirler.

Sınav ve belgelendirmesi yapılabilen ulusal yeterliliklerin %95’inde sınavlara katılmak için hiç bir şart bulunmamaktadır. Sınavlara giriş şartı bulunan ulusal yeterliliklerdeki giriş şartlarını ilgili ulusal yeterliliğin “Yeterlilik Sınav(lar)ına Giriş Şartları” bölümünde bulabilirsiniz

Belge geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirtilmektedir, yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre 5 yıl olarak tanımlanmıştır. Bilişim sektöründe yer alan mesleklerde 4 yıl, kaynak mesleklerinde ise 2, 3 veya 6 yıl olarak değişkenlik göstermektedir.

Bir online eğitimi tamamlamak, konuya ve kendi hızınıza bağlı olarak ortalama 1-8 hafta arasında bir zaman alabilir. Bazı öğrenciler birkaç günde bir kursu tamamlayabilirken (tüm gününü kurs için ayırarak), bazı öğrenciler ise birkaç ayda tamamlayabiliyor. Bu her gün kursa ne kadar zaman ayırabileceğinize bağlıdır. Online eğitimlerin çoğu esnek olacak şekilde tasarlanmıştır.

Uzaktan sertifika programlarındaki dersler, kurumdan kuruma göre farklılıklar gösterebiliyor. Bir kurumda, belirli saatlerde yapılan canlı dersler varken; diğer bir kurumda sunum videoları şeklinde dersler alınabiliyor.

Uzaktan eğitim platformlarında yapılan dersleri iki şekilde açıklayabiliriz:

  • Canlı dersler:Canlı ders yapılan sertifika programlarında, belirli bir tarihte dersler başlıyor. Haftanın belirli günlerinde ve saatlerinde canlı dersler yapılıyor. Canlı derslere mobil cihazlardan, tablet veya bilgisayarlardan erişim sağlanabiliyor. Katılım zorunluluğu olmayan bu canlı derslere katılmak için, zaman veya mekân gibi etkenler engel olamıyor. Ayrıca, canlı derslerin videoları da eğitim panelinizin bir parçası oluyor. Canlı derse katılamadığınız veya dersi tekrar etmek istediğinizde, eğitim panelinizden bu videolara kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.
  • Sunum videoları:Canlı ders yapılmayan, sadece sunum videoları şeklinde eğitim verilen sertifika programlarında, eğitimleri istediğiniz zaman başlatabiliyorsunuz. Sertifika programının süresi boyunca, videolar ve diğer çalışma materyallerine ulaşabilme imkânı bulunuyor. Bu eğitim türünde, sertifika sınavı yapan veya sınavsız sertifika veren kurumlar olabiliyor. Sunum videoları, görsellerle yapılan sunumlar olduğu gibi; canlı anlatımla kaydedilen sunumlar da olabiliyor.

Online eğitimle uzaktan sertifika veren ve sertifika sınavı yapan kurumlar, başarılı olan kursiyerlere MEB onaylı sertifikalarını veriyor. Derslere katılım zorunluluğu olmadığı için, kursiyerler kendi zamanlarını programlayarak sınava hazırlanabiliyorlar.

Uzaktan sertika programlarının eğitim plânları; canlı dersler, videolar, ders notları, sunumlar, testler, ödevler ve deneme sınavları gibi bölümlerden oluşuyor. Bu eğitim materyallerine, sertifika programına üyeliğiniz devam ettiği sürece ulaşabiliyorsunuz.

Utangaçsanız ya da dil problemi yaşıyorsanız da online eğitim geleneksel eğitime göre çok daha iyi bir alternatiftir. Fiziksel engelli öğrencilere engellerini unutturarak eğitim alabilme olanağı sunar.

Eğitimde fırsat eşitliği sağlar. Zengin veya fakir, köyde veya şehirde yaşayan, ilkokul veya lise mezunu, kırmızı seven veya mavi seven… Bu liste uzayıp gider. Ama siz benim ne demek istediğimi zaten anladınız.

Kendi çalışma zamanını kendin ayarlama fırsatını da vermekle beraber online eğitimin bir çok avantajı vardır. Kariyer değişikliği, ek eğitim ya da sadece yeni bir şey öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Fakat günümüzün yoğun koşullarında düzenli bir programı takip ederek bunu yapmaya zaman bulmak neredeyse imkansız, ancak online eğitim bunu yapmak isteyen insanlar için bulunmaz bir fırsat.

  • Geniş öğrenen kitlelere ulaşım sağlar ve herkesin eğitim alabilmesine olanak sunar.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi destekler.
  • Zaman ve mekandan bağımsız olduğu için bölgesel ve coğrafi engelleri ortadan kaldırır.
  • Çalışıyor olmak, evlilik, çocuk sahibi olmak ya da diğer nedenler uzaktan eğitime engel değildir.
  • Her bir öğrenenin kendi hızında öğrenmesine imkan sağlar.
  • Hizmet içi eğitimler için kullanılabilen ekonomik bir alternatiftir.
  • Zengin, gelişmiş ve etkileşimli araçlarla ders işleme imkanı sunar.
  • Öğretim ortamı ve ders materyallerine sınırsız erişim sağlar.
  • Ekonomik ve tekrar kullanılabilir ders materyalleri ile ortak ders içeriği sunar.
  • Çok çeşitli iletişim teknolojilerini eğitim hizmetine sunabilen bir sistemdir.
  • Geleneksel eğitimde ortaya çıkan ulaşım, barınma, beslenme gibi harcamaları ortadan kaldırır.
  • Öğretim elemanlarıyla etkileşimli ve dinamik bir öğrenme süreci yaşatır

Bu eğitimler yeni şeyler öğrenme heyecanı duyan herkese açık ve yaş sınırlaması bulunmuyor. Özellikle üniversitelerden yeni mezun olmak üzere olan öğrenciler için özgeçmişlerine ekleyebilecekleri fazlaca sertifikalı eğitimler var.

İlgi alanına göre tüm öğrencilere uygun eğitimler mevcut. Bu sayede kariyerlerine hızlı bir giriş yapabilirler.

Online eğitim, öğrencilerin kursları tamamlamalarına ve tamamen online olarak bir kimlik bilgisi kazanmalarına olanak tanıyan bir tür uzaktan eğitimdir. İlk olarak, öğrenciler bir sınıf seçip gerekli ücretleri ödeyerek çevrimiçi bir kursa kaydolurlar. Kaydolduktan sonra, video derslere, ders notlarına ve tüm kurs materyallerine erişebilirler.

Ödevler için genellikle son tarihler olmasına rağmen, kursları kendi hızlarında tamamlarlar. Son olarak sertifika almaya hak kazanmak için bir sınava girerler. Online kurslar dünyanın herhangi bir yerinden ve herhangi bir programda alınabildiğinden, becerilerini geliştirmek veya yeni bir sertifika kazanmak isteyen yetişkinler için uygun bir seçenektir.

Özellikle internet teknolojisinin gelişmesi ile günümüzde birçok isteğimizi evimizden veya bulunduğumuz ortamlardan hiç dışarı çıkma gereksinimi duymadan karşılayabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse gecenin üçünde karnımızı doyurmak için sipariş verebiliyoruz veya acil olarak araç ihtiyacımızı kapımızın önüne getirterek karşılayabiliyoruz. O zaman neden eğitim hizmeti de ayağımıza gelmesin ki? Hem de tüm bu bahaneleri ortadan kaldırarak.

  • Eğitim için ayıracak zamanım yok.
  • Eğitim için ayıracak bütçem yok.
  • İşten çıkıp zamanında yetişemem yok.
  • Zamanında yetişsem bile aç aç ders dinleyemem yok.
  • Maalesef elektrikler kesikti dersi kaçırdım bile yok.